De toekomst van het autorijden

Autorijden … We kunnen niet meer zonder. Een leven zonder auto’s is niet voor te stellen. Er komt wel steeds meer discussie over autorijden. Zeker nu, realiseer je ook dat het op anders kan. Overvolle wegen die leiden tot vervelende zaken zoals: files, boetes en milieuzones willen we niet meer.

Wat is de toekomst van het autorijden?

Veel mensen denken daar over na. Wat brengt de toekomst ons? Elektrische auto’s, zelfrijdende auto’s, connected cars. Momenteel wordt er vooral ingezet op verschillende vormen van elektrisch rijden. Het gaat dan om de zogenaamde Hybride Electric Vehicles. Er zijn 3 types EV’s:

  • Plug-in Hybride Electric Vehicles (PHEV)
  • Battery Electric Vehicles (BEV) en
  • Fuel Cell Electric Vehicles.

Het hangt van je regio en je rij patroon af welke hybride vorm het beste bij je past. Voor autorijders die het niet vervelend om de auto elke dag op te laden met een stekker is een volledige elektrische auto (BEV) een goede optie. Daarnaast heb je ook plug-in hybrides (PHEV) waarvan je het gemak hebt van zowel een accupakket waarmee je tientallen kilometers volledig elektrisch kunt rijden, als een brandstofmotor. Als je vaak korte afstanden rijdt, én je verschillende laadmogelijkheden hebt, is dit een interessante optie. Bij deze variant is het omschakelen naar de brandstof motor gemakkelijk als je eens wat een langere rit hebt. De meest voor de hand liggende optie is de hybride auto die oplaadt tijdens het rijden. Je hoeft niet te stekkeren en het verbruik is soms wel 50% lager dan een gewone brandstofmotor.

Onderzoek naar de toekomst

KNAC (Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club) komt op voor de belangen van automobilisten. Deze vereniging doet intensief onderzoek naar de toekomst van het autorijden. Het onderzoek gaat onder andere over elektrische auto’s en evenementen met waterstof als thema. Ondanks dat we steeds meer elektrische auto’s op de weg zien, is het doel om in 2025 alleen nog maar elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te hebben niet haalbaar zegt KNAC. Momenteel steunt de overheid autorijders die elektrisch willen gaan rijden met lage bijtelling en korting op wegenbelasting. Om het moment dat elektrisch rijden echt de overhand krijgt zal dat stapsgewijs afgebouwd worden.

Toekomstige Voordelen?

Ondanks dat 100% elektrisch rijden niet haalbaar is in 2025, is het wel nieuwsgierig om te kijken wat de mogelijkheden gaan zijn in de toekomst. Stel dat alle auto’s zelfrijdend worden. Je toetst je bestemming in en de auto rijdt er heen, zonder dat jij iets hoeft te doen. Behalve dat dit minder ongelukken veroorzaakt, heb je ook tijd over omdat je niet hoeft te rijden. Kostbare tijd die je dan als bestuurder optimaal kunt gebruiken. Onze manier van vervoeren verandert dan drastisch.

Wat de toekomst brengt gaan we zien, gelukkig weten we niet alles van te voren. Ondanks dat we niet in de toekomst kunnen kijken is een ding zeker: óók in de toekomst zullen auto’s blijven rijden. We kunnen simpelweg niet zonder onze auto’s. Veenstra & de Jong Assurantiën is specialist in autoverzekeringen. Wil je een offerte voor je oldtimer verzekering, 4×4 auto of je personenauto, wij hebben hier een verzekering voor. Je kunt gemakkelijk online je premie berekenen of neem contact met ons op, wij stellen graag een offerte voor je op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home De toekomst van het autorijden