• 20 jaar ervaring
  • Leuke medewerkers
  • 9.0
  • Aangesloten bij:

Verzeker je voor:

Home Autoverzekering Kennisbank auto

Kennisbank auto

Maak kennis met onze begrijpelijke kennisbank voor autoverzekeringen!

Bij het afsluiten van een autoverzekering kunnen er allerlei termen op je afkomen. Wat voor ons als assurantiekantoor vanzelfsprekend is, kan voor jou als klant soms verwarrend zijn. Daarom hebben we onze kennisbank opgezet, zodat we zaken duidelijker en inzichtelijker kunnen maken voor jou.

Dekking autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je keuze uit drie verschillende dekkingen.

1. WA verzekering
De WA-verzekering is de wettelijk verplichte verzekering. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die jij kan aanrichten bij anderen.
 
2. WA + beperkt casco verzekering
Met WA + beperkt casco verzekering, ook wel WA plus of WA extra genoemd, ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen maar ben je ook verzekerd voor ruit-, brand-, storm-, en diefstalschade. Ook ben je met deze dekking verzekerd voor schade aan je voertuig veroorzaakt door overstekend wild.

3. WA + volledig casco dekking
De WA + volledig casco dekking, ook wel allrisk genoemd, is de meest uitgebreide dekking die je kan kiezen voor je auto. Met deze dekking ben je voor alle hiervoor genoemde schade verzekerd. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade die je aan je eigen auto maakt.

Eigen risico

Het eigen risico is het deel (bedrag) van de schade wat jij zelf moet betalen. Sommige verzekeraars rekenen geen eigen risico en bij andere kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Heb je bijvoorbeeld een schade van € 750 en een eigen risico van € 150? Dan moet je zelf €150 betalen, de rest wordt vergoed door de verzekeraar. De hoogte van het eigen (vrijwillig) risico, is van invloed op de premie die je gaat betalen.

Roy Data

Roy-data is een landelijke database waar verzekeraars het aantal opgebouwde schadevrije jaren van hun klanten in vermelden. Bij het beëindigen van een autoverzekering worden de schadevrije jaren die je tijdens de looptijd hebt opgebouwd, in Roy data gezet. De volgende verzekeraar kan ze vervolgens uit dit systeem halen om je schadevrije in gebruik te nemen op je nieuwe verzekering.

Internationaal verzekeringsbewijs

Het internationale verzekeringsbewijs is eigenlijk niks anders dan je groene kaart. Op deze kaart staat vermeld in welke landen je verzekerd bent met je auto. Omdat het in Nederland niet meer verplicht is om deze fysiek bij je te hebben, is de naam aangepast naar internationaal verzekeringsbewijs. De kaart hoeft nu ook niet meer verplicht groen te zijn. In sommige andere landen is het wel verplicht om deze fysiek bij je te hebben. Ook is het handig om deze in Nederland gewoon bij je te hebben, omdat hier het alarmnummer op staat wat je kan bellen bij een ongeval of eventuele schade.

Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)

De RDW is een organisatie die alles regelt omtrent de registratie van kentekens van motorrijtuigen en die rijbewijzen in Nederland verzorgt. Met vragen over je autopapieren kan je terecht bij de RDW. Bij een nieuwe auto ontvang je van de RDW je kentekenbewijs. Ook sturen zij je een brief als je auto onverzekerd rond rijdt of als het tijd is voor een nieuwe Apk-keuring.

Schade / ongevallenverzekering inzittenden

Een veel voorkomende aanvullende verzekering bij je auto is de schadeverzekering voor inzittenden of de ongevallenverzekering voor inzittenden. Beiden lijken qua naam erg op elkaar, maar wat betreft de inhoud zijn ze behoorlijk verschillend.
 
Bij de schadeverzekering inzittenden wordt de werkelijk geleden schade uitgekeerd. De vergoedingen zijn niet vooraf vastgesteld. Bij zowel materiële als immateriële schade vindt er een uitkering plaats. Bij de ongevallenverzekering voor inzittenden wordt er alleen een uitkering gedaan bij blijvende invaliditeit of overlijden van de bestuurder of passagiers. De bedragen van deze verzekering zijn wel vooraf vastgesteld.

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn kalenderjaren. Dus elk jaar dat je geen schade rijdt heb je een schadevrij jaar. Heb je bijvoorbeeld al 10 jaar je auto verzekerd, en heb je tijdens deze verzekering geen schades geclaimd, dan heb je recht op 10 schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren hoe meer no-claim korting je krijgt. Heb je schade dan ga je niet 1 jaar terug maar 5 schadevrije jaren. Heb je meer dan 15 schadevrije jaren? Dan val je bij een schade automatisch terug naar 10 schadevrije jaren. Bij 10 schadevrije jaren heb je nog steeds maximale no-claim korting. Heb je daarna snel weer schade dan ga je het wel merken in de premie.

Bonus Malus Regeling

De meeste verzekeraars hanteren een bonus-malusregeling. Soms is er geen B/M maar een vaste premie, zoals bij een oldtimerverzekering. Bonus/Malus is het kortingspercentage behorende bij het aantal schadevrije jaren dat je op je naam hebt opgebouwd. De maximale no-claim is meestal 75% maar soms ook 80%. Om die reden vragen verzekeraars bij het afsluiten van een nieuwe verzekering altijd om het aantal schadevrije jaren en dus niet om het bonus-maluspercentage.

Total loss

Vrij vertaald betekent dit totaal verlies. Als je auto total loss wordt verklaard na een schade, betekent dit dat er te veel schade is voor reparatie. De kosten om deze schade te repareren zijn dan hoger dan de waarde van de auto. Dit heet economisch total loss. Technisch total loss is dat het niet mogelijk is om een auto te maken, bijvoorbeeld omdat het niet meer mogelijk is om de auto veilig te maken.

Veenstra & de Jong Assurantiën

K.R. Poststraat 9
8441 EG Heerenveen

Kvk Leeuwarden nr: 68462182
AFM vergunning nr: 12044970

Contact

0513 – 646494 
[email protected]
Ma – vrij : 9.00 – 17:30 uur

Autoverzekering