De Toekomst van Mobiliteit

Autorijden, een onmisbaar facet van ons dagelijks leven. Maar in een tijd waarin de discussie rondom autorijden steeds luider wordt, beseffen we ook dat het anders kan. Overvolle wegen brengen frustraties met zich mee, variërend van files en boetes tot milieuzones. En laten we de stijgende brandstofprijzen niet vergeten. Wat staat ons te wachten in de toekomst van het autorijden?

Heeft autorijden nog toekomst?

Tesla Model 2

Veel mensen peinzen over deze vraag, hoe ziet de toekomst eruit van het autorijden. Mobiliteit verandert. Elektrische auto’s, zelfrijdende voertuigen, connected cars – deze innovaties krijgen steeds meer aandacht. Op dit moment ligt de nadruk vooral op diverse vormen van elektrisch rijden, met een focus op Hybride Electric Vehicles. Binnen dit spectrum onderscheiden we drie typen EV’s: Plug-in Hybride Electric Vehicles (PHEV), Battery Electric Vehicles (BEV), en Fuel Cell Electric Vehicles.

Welk type hybride voertuig het beste bij je past, hangt af van je regio en rijpatroon. Een volledig elektrische auto (BEV) is ideaal voor degenen die de auto dagelijks met een stekker kunnen opladen. Voor wie korte afstanden rijdt en toegang heeft tot diverse laadmogelijkheden, is een plug-in hybride (PHEV) aantrekkelijk. Deze variant biedt zowel de voordelen van een accupakket voor elektrisch rijden als een brandstofmotor voor langere ritten. De hybride auto die oplaadt tijdens het rijden is ook een populaire keuze, waarbij het verbruik soms wel 50% lager is dan bij een conventionele brandstofmotor.

Wat staat ons te wachten?

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC), een belangenbehartiger voor automobilisten, voert grondig onderzoek uit naar de toekomst van het autorijden. Elektrische auto’s en evenementen met waterstof als thema worden uitgebreid onderzocht. Hoewel het doel is om zo snel mogelijk alleen nog elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te laten rijden lijkt de toekomst snel dichterbij te komen. Momenteel ondersteunt de overheid elektrische autorijders nog met lagere bijtelling en belastingvoordelen. Zoals we inmiddels weten, wordt dit geleidelijk afgenomen naarmate elektrisch rijden mainstream wordt.

Toekomstige voordelen en overwegingen?

Hoewel 100% elektrisch rijden de komende jaren nog niet volledig haalbaar is, zullen er in de komende jaren geleidelijk veranderingen plaatsvinden. Zelfrijdende auto’s winnen terrein; wie weet wordt dit binnen enkele jaren de norm. De mogelijkheid om je bestemming in te voeren en ontspannen te arriveren zonder actief te hoeven rijden, opent de deur naar kostbare vrije tijd voor de bestuurder. Maar, zullen we dit omarmen of verlangen we toch naar het plezier van zelf rijden?

Wat de toekomst ook brengt, één ding is zeker: auto’s zullen blijven rijden. Veenstra & de Jong Assurantiën, gespecialiseerd in autoverzekeringen, staat klaar om je te voorzien van een offerte voor je oldtimer verzekering, 4×4 auto of je personenauto, Wij begrijpen de waarde van jouw mobiliteit, nu en in de mobiliteit van morgen.

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

1 reactie

  1. jilis op zegt:

    echt niet mooi

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *