De toekomst van het autorijden

Autorijden … We kunnen niet zonder. Een leven zonder auto’s is niet voor te stellen. Er komt wel steeds meer discussie over autorijden. Zeker nu, realiseer je ook dat het anders kan. Overvolle wegen die leiden tot vervelende zaken zoals: files, boetes en milieuzones. En wat te denken van de hoge brandstofprijzen?

Wat is de toekomst van het autorijden?

Veel mensen denken daar over na. Wat brengt de toekomst ons? Elektrische auto’s, zelfrijdende auto’s, connected cars. Momenteel wordt er vooral ingezet op verschillende vormen van elektrisch rijden. Het gaat dan om de zogenaamde Hybride Electric Vehicles. Er zijn 3 types EV’s:

  • Plug-in Hybride Electric Vehicles (PHEV)
  • Battery Electric Vehicles (BEV) en
  • Fuel Cell Electric Vehicles.

Het hangt van je regio en je rij patroon af welke hybride vorm het beste bij je past. Voor autorijders die het niet vervelend om de auto elke dag op te laden met een stekker is een volledige elektrische auto (BEV) een goede optie. Daarnaast heb je ook plug-in hybrides (PHEV) waarvan je het gemak hebt van zowel een accupakket waarmee je tientallen kilometers volledig elektrisch kunt rijden, als een brandstofmotor. Als je vaak korte afstanden rijdt, én je verschillende laadmogelijkheden hebt, is dit een interessante optie. Bij deze variant is het omschakelen naar de brandstof motor gemakkelijk als je eens wat een langere rit hebt. De meest voor de hand liggende optie is de hybride auto die oplaadt tijdens het rijden. Je hoeft niet te stekkeren en het verbruik is soms wel 50% lager dan een gewone brandstofmotor.

Onderzoek naar de toekomst

KNAC (Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club) komt op voor de belangen van automobilisten. Deze vereniging doet intensief onderzoek naar de toekomst van het autorijden. Het onderzoek gaat onder andere over elektrische auto’s en evenementen met waterstof als thema. Ondanks dat we steeds meer elektrische auto’s op de weg zien, is het doel om in 2025 alleen nog maar elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te hebben niet haalbaar zegt KNAC. Dit is wellicht wel haalbaar in 2030. Momenteel steunt de overheid autorijders die elektrisch willen gaan rijden met lage bijtelling en korting op wegenbelasting. Om het moment dat elektrisch rijden echt de overhand krijgt zal dat stapsgewijs afgebouwd worden.

Toekomstige Voordelen?

Ondanks dat 100% elektrisch rijden niet haalbaar is in 2025, gaan er de komende jaren zeker veranderingen plaats vinden. Zelfrijdende auto’s zijn in opmars, zou dit over een paar jaar al normaal zijn? Je toetst je bestemming in en de auto rijdt er heen, zonder dat jij iets hoeft te doen, zonder gevaar op een ongeval. Wat ga je met al die vrije tijd doen? Kostbare tijd die je dan als bestuurder optimaal kunt gebruiken. Of vinden we het juist leuker om zelf te rijden?

Wat de toekomst brengt weten we niet precies maar één ding is zeker: óók in de toekomst zullen auto’s blijven rijden. We kunnen simpelweg niet zonder onze auto’s. Veenstra & de Jong Assurantiën is specialist in autoverzekeringen. Wil je een offerte voor je oldtimer verzekering, 4×4 auto of je personenauto, wij hebben hier de juiste verzekering voor. Vraag meteen een offerte op.

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *