Fatbike verzekeren?

Fiets verzekering

Het succes van de Fatbike

De robuuste E-bike is momenteel zeer in trek, en we ontvangen dagelijks vragen over het verzekeren van Fatbikes. Tot september 2023 waren er verzekeringsmogelijkheden via Unigarant. Helaas is dit op dit moment niet meer mogelijk vanwege het toenemende aantal schade- en diefstalgevallen. Zodra we alternatieve verzekeringsmogelijkheden hebben, zullen we deze direct op onze website publiceren.

Fatbikes

De groeiende populariteit van de Fatbike maakt het op dit moment onmogelijk dit type fiets te verzekeren

fatbike verzekeren

Steeds meer Fatbikes op de weg

Wellicht heb je er al een gezien of heb je er onlangs een aangeschaft: de fiets die lijkt op een dikke mountainbike, maar eigenlijk een (elektrische) Fatbike is. De banden van een Fatbike zijn minstens twee keer zo breed als die van gewone fietsen en zijn speciaal ontworpen voor het rijden op zand of in de sneeuw. Deze bredere banden bieden aanzienlijk meer grip, terwijl het frame extra stevig is. De Fatbike wordt echter niet langer alleen gebruikt voor offroad-ritten. Met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur breng de Fatbike de bestuurder snel en comfortabel naar de gewenste eindbestemming. Niet voor niets is de Fatbike bezig met een snelle opmars.

Nieuwe regelgeving voertuigen

Wat ook meespeelt is dat de wetgeving sinds begin dit jaar is gewijzigd. Bestuurders van een snorfiets moeten verplicht een helm dragen. De Fatbike is dan ook een alternatief als je geen helm op wilt. Bij Veenstra & De Jong Assurantiën kunnen wij de populariteit van de Fatbike goed merken. We krijgen meer vragen dan normaal binnen over deze robuuste fiets, helaas kunnen we op dit moment geen fatbikes verzekeren.

Is een fatbike verzekeren verplicht?

Is het verplicht om een Fatbike verzekering af te sluiten? Deze vraag wordt ons geregeld gesteld. Het antwoord is simpel: nee, het is niet verplicht, en op niet moment bij ons ook niet mogelijk. In de media heb je vast al gehoord dat de ANWB is gestopt met het verzekeren van de Fatbike. De ANWB brengt de fietsverzekering net als ons, onder bij Unigarant. Momenteel is deze verzekeraar aan het onderzoeken of er een speciale E-bike verzekering kan worden ontwikkeld voor deze “dikke banden uitvoering”. We begrijpen dat het vervelend is dat schade zoals diefstal nu niet gedekt is.

Voor WA schade (schade aan anderen ) kan er dekking zijn op de AVP (Aansprakelijkheid Verzekering Particulier) mits je de e-bike niet hebt opgevoerd.

Belangrijk om te weten

Onthoud dat het niet is toegestaan om een Fatbike op te voeren. De Fatbike mag niet harder gaan dan 25 km per uur en het vermogen mag niet hoger zijn dan 250 watt. Op internet circuleren video’s waarin wordt getoond hoe je de Fatbike sneller kunt maken met behulp van een gashendel. Doe dit alsjeblieft niet, want hierdoor verandert de Fatbike van een fiets in een brommer. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals het weigeren van schadevergoeding door de verzekeraar of zelfs aansprakelijkheid voor aansprakelijkheidsschade die op jou persoonlijk kan worden verhaald. Wees hier ook zeer alert op wanneer je een tweedehands Fatbike aanschaft.

Ann de Haan

Direct contact

Heb je een vraag over deze verzekering? Bel ons of stuur een berichtje via mail.

Wij helpen je snel en persoonlijk.

Vraag en antwoord

Kan ik de fiets meenemen als ik op vakantie ga?

Jazeker, we adviseren ook om een reisverzekering af te sluiten. Heb je een camper en heb je de fiets achterop de fietsendrager? Zorg er voor dat de fiets altijd op slot zit met een goedgekeurd slot vastgemaakt aan de fietsendrager.

Wat doe ik bij schade aan mijn fiets?

Een schade oplopen is vervelend en wil je zo snel mogelijk opgelost hebben. Vul daarom bij een schade altijd een schadeformulier in en mail deze vervolgens zo snel mogelijk naar je adviseur. Na ontvangst van het complete schadeformulier wordt de schade zo snel mogelijk afgehandeld.

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *