Fatbike, en nu?

Fiets verzekering

Toenemende vraag Fatbike

De stoere e-bike is buitengewoon populair. We krijgen op het moment dan ook veel vragen over het verzekeren van een Fatbike. Tot voor kort hadden we verzekeringsmogelijkheden bij Unigarant. Helaas is dit door de vele schade- en diefstal gevallen op dit moment niet mogelijk. Indien we in de nabije toekomst hiervoor weer mogelijkheden hebben zullen we dit meteen op deze website kenbaar maken.

Fatbikes

Hoe zit het met het verzekeren van de robuuste E-Bike?

fatbike verzekeren

Steeds meer Fatbikes op de weg

Misschien heb je al eens eentje gezien of heb je net eentje aangeschaft. De fiets ziet eruit als een dikke mountainbike maar het is een (elektrische) fiets. Dat is een Fatbike. De banden van een Fatbike zijn minstens 2 keer breder dan normaal, speciaal ontworpen voor rijden in zand of sneeuw. De banden zorgen voor betere grip, het frame is extra stevig. De fatbike wordt echter niet alleen meer gebruikt voor off road fietsen. Met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur brengt de Fatbike de bestuurder snel en comfortabel naar de gewenste eindbestemming. Niet voor niets is de Fatbike bezig met een snelle opmars.

Nieuwe regelgeving voertuigen

Wat ook meespeelt is dat de wetgeving sinds begin dit jaar is gewijzigd. Bestuurders van een snorfiets moeten verplicht een helm dragen. De Fatbike is dan ook een alternatief als je geen helm op wilt. Bij Veenstra & De Jong Assurantiën kunnen wij de populariteit van de Fatbike goed merken. We krijgen meer vragen dan normaal binnen over deze robuuste fiets, helaas kunnen we op dit moment geen fatbikes verzekeren.

Is een fatbike verzekeren verplicht?

Is het verplicht om een Fatbike verzekering af te sluiten? Dit is een veelvoorkomende vraag bij ons. Het antwoord is simpel: nee, het is niet verplicht, en op niet moment bij ons ook niet mogelijk. In de media heb je vast al gehoord dat de ANWB is gestopt met het verzekeren van de Fatbike. De ANWB brengt de fietsverzekering net als ons, onder bij Unigarant. Momenteel is deze verzekeraar aan het onderzoeken of er een speciale E-bike verzekering kan worden ontwikkeld voor deze “dikke banden uitvoering”

Voor WA schade (schade aan anderen ) ben je verzekerd op je AVP (Aansprakelijkheid Verzekering Particulier) mits je de e-bike niet hebt opgevoerd.

Belangrijk om te weten

Onthoud dat het niet is toegestaan om de fatbike op te voeren. De fatbike mag niet harder gaan dan 25 km per uur en het vermogen mag niet hoger zijn dan 250 watt. Er circuleren online video’s waarin wordt getoond hoe je de fatbike sneller kunt maken met behulp van de gashendel. Doe dit alsjeblieft niet, want hierdoor verandert de fatbike van een fiets in een brommer. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals het weigeren van schadevergoeding door de verzekeraar of zelfs aansprakelijkheid voor WA-schade die op jou persoonlijk verhaald kan worden. Let hier dus ook goed op als je een 2e hands fatbike koopt.

Ann de Haan

Direct contact

Heb je een vraag over deze verzekering? Bel ons of stuur een berichtje via mail.

Wij helpen je snel en persoonlijk.

Vraag en antwoord

Kan ik de fiets meenemen als ik op vakantie ga?

Jazeker, we adviseren ook om een reisverzekering af te sluiten. Heb je een camper en heb je de fiets achterop de fietsendrager? Zorg er voor dat de fiets altijd op slot zit met een goedgekeurd slot vastgemaakt aan de fietsendrager.

Wat doe ik bij schade aan mijn fiets?

Een schade oplopen is vervelend. Dit wil je zo snel mogelijk opgelost hebben, vul daarom bij een schade altijd een schadeformulier in en mail deze vervolgens zo snel mogelijk naar je adviseur. Na ontvangst van het complete schadeformulier wordt de schade zo snel mogelijk afgehandeld.

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *