Tijd gaat snel, voordat je het in de gaten hebt is het is alweer winter. We hebben een aantal slappe winters achter de rug, maar koning winter kan zomaar op de stoep staan.
Hier lees je een aantal tips om goed voorbereid de winter in te gaan. De winter kan soms gepaard gaan met extreem weer. Regen, hagel of sneeuw, soms komen ook in de winter zware stormen voor. Het is een tijdje geleden maar er is een geringe kans dat we deze winter een lange periode van vorst krijgen. Hoe bereiden we ons het beste voor op de winter?
- Dakpannen
Een van de grootste boosdoeners tijdens een storm of een felle windvlaag zijn de dakpannen. Zorg ervoor voor dat deze goed vastzitten. Als er eerder dakpannen van je huis zijn afgewaaid, overweeg dan de dakpannen vast te zetten met speciale panklemmen en schroeven. Zonnepanelen? Check deze meteen ook, zitten ze goed vast? Heb je zonnepanelen, geeft dit altijd door aan je verzekeraar.
- Tuinmeubilair en trampolines
Door de harde wind waaien vaak ‘lichte’ spullen weg. Denk hierbij aan tuinmeubilair en trampolines. Zet deze dingen indien mogelijk binnen of zet ze goed vast. Een trampoline kun je bijvoorbeeld vastmaken met een stevig touw aan de schutting. Een wegwaaiende trampoline kan veel schade veroorzaken.
- Dakgoot
Reinig de dakgoot in de herfst. Stormen gaan namelijk vaak gepaard met regen. Bij hevige regenval kunnen de bladresten namelijk voor de uitgang komen te liggen met als gevolg dat de goten en platte delen overlopen. Je loopt dan het risico dat het water naar binnen loopt en dit kan weer lekkage veroorzaken.
- Cv ketel
Tijdens de winter moet de cv ketel flink presteren. Noodzaak is daarom dat de cv ketel jaarlijks onderhoud krijgt. Ook is het van belang dat je tijdens de winterperiode regelmatig kijkt of de installatie nog een goede waterdruk heeft.
- Schutting
Als er een object is wat veel wind vangt, dan is dat de schutting. Daarom is het van belang dat je checkt of er hardhouten palen zijn gebruikt, deze gaan langer mee. Een andere tip is om de palen niet in beton te storten. Wanneer de schutting een beetje kan bewegen, breken de palen minder snel.
- Waterleidingen
Wat wel eens wordt vergeten zijn de waterleidingen. Waterleidingen moet je goed beschermen tegen vorst. Bescherming tegen vorst lukt het best door de leiding te isoleren. Waar je goed op moet letten tijdens het aftappen is dat het water volledig uit de leiding is. Alleen de kraan dicht zetten is niet voldoende om de leidingen en waterslangen te beschermen tegen vorst.
- Je verzekeringen checken
Ondanks dat je bovenstaande tips opvolgt kan het gebeuren dat je toch schade oploopt. Storm en natuurschade is meestal gedekt op je brandverzekering. Sommige polissen hebben een hoog eigen risico bij storm. Check dat nu. Treed er schade op dan kun je tijdens de schadeafwikkeling de verzekering niet wijzigen.
Het is een fijn gevoel dat je weet dat je opstal- en inboedelverzekering goed geregeld is. Wij checken dit graag voor je, dit is geheel vrijblijvend. Wil je weten of jouw verzekeringen winterbestendig zijn?
Vraag onze gratis verzekeringscheck aan.