Helmplicht snorfietsers

helmplicht snorfiets

De helmplicht voor snorfietser vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor alle snorfietsers en eventuele passagiers. Als je zonder helm op je snorfiets stapt dan riskeer je een flinke boete van rond de € 100,-. Wat betekent de helmplicht snorfiets en wat zijn de gevolgen geweest voor de helmverplichting.

Voor welke snorfietsen geldt het?

Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan de blauwe kentekenplaat. Vanaf januari 2023 is dus voor deze voertuigen een helm verplicht. En niet zomaar een helm. Uiteraard mag je zelf het kleurtje kiezen maar de helm moet voldoen aan een Europees kenmerk. Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Na de E staat er een cijfer welke staat voor een EU-land. Voor Nederland is de helm te herkennen aan de volgende markering: NTA 8776:2016.

Er zijn geen recente cijfers hoeveel boetes er inmiddels zijn uitgedeeld. Wel is er een stijging van de boetes waargenomen in 2023 bij de categorie overig, waar deze helmplicht voor snorfietsen onder valt. Vooral in de groten steden, zoals in Amsterdam wordt streng gecontroleerd. Hoe vervelend boetes ook zijn, de veiligheid van de scooter / snorfiets rijder in het verkeer is in deze steden vooruit gegaan.

Wat is er verder veranderd vanaf 2023?

Naast de helmplicht verandert er niet zoveel voor de snorfietsers. Snorfietsen mogen ook na 1 januari 2023 gewoon op het fietspad blijven rijden. Ook de maximumsnelheid van 25 kilometers per uur, verandert niet. De helmplicht heeft opvallende gevolgen gehad voor de verkoop van nieuwe snorfietsen. Elektrische fietsen hebben veelal dezelfde maximum snelheid met uitzondering van de speed pedelec, daar kan je max 45 km mee rijden. Een helm dragen wordt inmiddels wel geadviseerd bij een elektrische fiets, er is zelfs een periode subsidie geweest voor fietshelmen voor 55+ers.

Waarom een helmplicht voor snorfietsen?

De reden dat er nu een goedgekeurde helm verplicht is voor snorfietsen en scooterrijders in heel Nederland, is om het aantal doden en gewonden onder snorfietsers te laten dalen. Naast dat het dragen van een helm het rijden een stuk veiliger maakt, wil je ook goed verzekerd zijn mocht er wat gebeuren. Voor je de snorfietsverzekering afsluit maak je gemakkelijk een premieberekening. Met onze snorfietsverzekering kun je veilig rijden. Je kunt de snorfiets naast de verplichte WA dekking ook verzekeren tegen diefstal en andere aanrijdingsschades.

Interessante blogs

Lees ook: Zonnepanelen verzekeren / Rookmelder verplicht

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *