Helmplicht snorfietsers

helmplicht snorfiets

De helmplicht voor snorfietser gaat per 1 januari 2023 in

Het hing al een tijdje in de lucht maar de gevreesde helmplicht snorfiets gaat nu toch echt gebeuren. Vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor alle snorfietsers en eventuele passagiers. Tot nu toe kon je met de wind in de haren een ritje maken op je snorfiets of scooter. Doe je dit na 1 januari, dan riskeer je een flinke boete van rond de € 100,-.

Voor welke snorfietsen geldt het?

Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan de blauwe kentekenplaat. Vanaf 1 januari is dus voor deze voertuigen een helm verplicht. En niet zomaar een helm. Uiteraard mag je zelf het kleurtje kiezen maar de helm moet voldoen aan een Europees kenmerk. Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Na de E staat er een cijfer welke staat voor een EU-land. Voor Nederland is de helm te herkennen aan de volgende markering: NTA 8776:2016.

Op dit moment geldt de helmplicht van snorfietsers in Amsterdam en Utrecht en als je op de weg rijdt. In Amsterdam wordt streng gecontroleerd. De veiligheid van de scooter / snorfiets rijder in deze steden enorm op vooruit gegaan. Ondanks dat het even wennen is gaat een helm zeker helpen het verkeer weer wat veiliger te maken.

Wat verandert er per 1 januari 2023?

Naast de helmplicht verandert er niet zoveel voor de snorfietsers. Snorfietsen mogen ook na 1 januari 2023 gewoon op het fietspad blijven rijden. Ook de maximumsnelheid van 25 kilometers per uur, verandert niet. Of de helmplicht ook gevolgen heeft voor de koop van nieuwe snorfietsen is nog niet bekend. Elektrische fietsen hebben veelal dezelfde maximum snelheid met uitzondering van de speed pedelec, daar kan je max 45 km mee rijden. Een helm dragen wordt inmiddels wel geadviseerd bij een elektrische fiets, er is zelfs al subsidie voor een fietshelm voor 55+ers.

Waarom nu een helmplicht snorfiets?

De reden dat er nu een goedgekeurde helm verplicht is voor snorfietsen en scooterrijders in heel Nederland, is om het aantal doden en gewonden onder snorfietsers te laten dalen. Naast dat het dragen van een helm het rijden een stuk veiliger maakt, wil je ook goed verzekerd zijn mocht er wat gebeuren. Voor je de snorfietsverzekering afsluit maak je gemakkelijk een premieberekening. Met onze snorfietsverzekering kun je veilig rijden. Je kunt de snorfiets naast de verplichte WA dekking ook verzekeren tegen diefstal en andere aanrijdingsschades.

Interessante blogs

Lees ook: Zonnepanelen verzekeren / Rookmelder verplicht

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *