Hoe werkt een autoverzekering?

Hoe werkt een autoverzekering

Hoe regel ik mijn autoverzekering

Na intensief zoeken heb je eindelijk de perfecte auto gevonden. Hij is voor jou! Voordat je de weg op kunt, moet je echter eerst een autoverzekering regelen. Wil je een autoverzekering online regelen dan is het handig om je voor te bereiden. Maar hoe werkt een autoverzekering eigenlijk? Hieronder staan stappen en informatie om je op weg te helpen.

Wie kan een autoverzekering afsluiten?

In Nederland dien je minimaal 18 jaar oud te zijn om een autoverzekering aan te vragen. Als jij de bestuurder bent, is een geldig rijbewijs uiteraard vereist. Het is belangrijk te beseffen dat verzekeraars bij jonge bestuurders ook kijken naar het type auto dat je wilt verzekeren. Als je bijvoorbeeld op 18-jarige leeftijd een snelle Porsche aanmeldt, kan de verzekeraar de aanvraag weigeren vanwege het hoge vermogen van de auto. Dit komt doordat zij het schaderisico als te groot beschouwen.

Welke auto? 

Het is dus belangrijk om eerst naar de auto te kijken. Of het nu gaat om een elektrische auto, een oldtimer auto of een nieuwe auto met een hoge catalogusprijs, elk type auto vereist een specifieke autoverzekering met bijbehorende premies. Aangezien er aanzienlijke verschillen zijn in premie is het van groot belang om de juiste verzekering voor jouw specifieke auto te vinden. Zo ben je goed gedekt en betaal je niet meer dan nodig is.

Gewenste dekking

Nadat je de juiste verzekering hebt gekozen, is het tijd om te kijken welke dekking het beste bij jou auto past. Heb je een nieuwe auto, dan is het verstandig om deze allrisk te verzekeren. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent tegen alle schades. Heb je een wat oudere auto en wordt de dagwaarde al minder? Kies dan voor WA dekking. Een uitgebreide dekking is dan niet nodig. Wij adviseren bij elke autoverzekering inzittenden mee te verzekeren. Wil je onze hulp bij het uitzoeken van de ideale dekking voor jou? Doe de verzekeringscheck.

Autoverzekering aanvragen

Je heb de ideale autoverzekering met de juiste dekking uitgezocht, vervolgens vul je de aanvraag in, dit kan een online formulier zijn of via een papieren formulier die de verzekeraar naar je toestuurt. Je vult jouw gegevens en die van de auto in. Er worden ook vragen gesteld waaronder over het eigen risico, schadevrije jaren en hoe je wilt betalen. Zorg er altijd voor dat je het aanvraagformulier correct invult. Als je slotvragen onjuist invult kan het gebeuren dat een verzekeraar je aanmeldt bij stichting CIS. Daarna is vaak alleen de autoverzekering van de Vereende nog mogelijk.

Het eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat jij bij schade aan de eigen auto, zelf moet betalen. De meeste verzekeraars hebben een vast bedrag voor het eigen risico, dit kan ook 0,- euro zijn. Aanvullend kun je zelf beslissen of je een vrijwillig eigen risico wilt. Een extra vrijwillig risico betekent dat je korting krijgt op de premie. Stel je dus de vraag, hoeveel wil / kan je bijdragen in geval van schade.

Schadevrije jaren

Een ander aspect dat van grote invloed is op de premie is het aantal schadevrije jaren. Belangrijk om te weten is dat schadevrije jaren maar op één voertuig tegelijkertijd in gebruik kan worden genomen. Heb je al een auto, en wordt dit de 2e auto? Dan begin je met de 2e auto weer met 0 schadevrije jaren. Als je twee auto’s bij dezelfde verzekeraar aanmeldt heb je in sommige gevallen recht op een tweede gezinsautoregeling. Informeer hier altijd naar bij je verzekeraar. Benieuwd naar hoeveel schadevrije jaren je beschikbaar hebt? Dit kun je gemakkelijk opvragen via seps.nl

Betalingstermijn

Maandbetaling klinkt vaak aantrekkelijk. Je hoeft de premie niet in één keer te betalen en is elke maand hetzelfde. Je betaalt echter wel meer dan je per jaar zou betalen. De meeste verzekeraars rekenen een maandtoeslag. Onze tip is dan ook, heb je een kleine premie te betalen? Kies dan voor een jaarbetaling, dit scheelt extra kosten.

Slotvragen

De slotvragen zijn persoonlijke vragen over jou en je verleden. De antwoorden worden door de verzekeraar gecontroleerd in het datasysteem van Stichting CIS. Stichting Centraal Informatie Systeem is een organisatie van verzekeraars en volmachten. Het volgende wordt geregistreerd in dit systeem:

  • Schademeldingen
  • Waarborgfonds meldingen
  • Vertrouwelijke meldingen
  • Ontzeggingen van rijbevoegdheid
  • Extern verwijzingsregister

Autoverzekering aanvragen

Nu kan de verzekeraar je aanvraag grondig beoordelen. Als alles in orde is, accepteren ze de aanvraag en wordt deze omgezet in een polis. Hedendaags worden de polis en de groene kaart vaak per e-mail verstuurd, of je ontvangt inloggegevens zodat je veilig je verzekeringsgegevens kunt bekijken. Mocht je de voorkeur geven aan een fysieke kopie, dan is het nog steeds mogelijk om de polis per post te ontvangen. Het is belangrijk om je verzekeringsdocumenten zorgvuldig te bewaren en toegankelijk te houden.

Meer informatie over de autoverzekering vind je op deze website, of neem een kijkje op onze kennisbank.

Interessante blogs

Lees ook: Helmplicht snorfiets / Rookmelders nodig

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *