Kenteken tractor

Kentekenplicht vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 zijn alle landbouwvoertuigen verplicht om een generieke kentekenplaat te voeren, ongeacht hun constructiesnelheid of rijsnelheid op de weg.

kenteken tractor

Tot 1 januari 2025 geldt de kentekenverplichting alleen voor landbouwvoertuigen die sneller rijden dan 25 kilometer per uur. In veel gevallen hebben eigenaren van deze voertuigen al een kentekenplaat gemonteerd op hun trekker of machine. Echter, voor degenen die hun kentekenplaat ergens in een schuur hebben liggen, geldt binnenkort de verplichting ook om deze op de (oldtimer) tractor te monteren.

Hoe zit het met een aanhanger?

Heb je een aanhanger en rijdt je met de combinatie niet harder dan 25 km per uur? Dan heb je voor de aanhanger geen registratieplicht. De aanhanger moet wel een volgplaat hebben. Dit is de bekende witte kentekenplaat. Maar let op: De hele combinatie mag met de witte plaat achterop de aanhanger niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur.

Met invoering van de kentekenplicht komt de plicht voor de reflecterende driehoek voor langzaam rijdende voertuigen te vervallen. Het betekent ook dat het moeilijker wordt om een MMBS voertuig (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) te verzekeren.

Aanvragen kenteken Tractoren en landbouwvoertuigen bij RDW

Op de website van de RDW vind je alle informatie over het aanvragen van een kenteken. We hebben enkele punten uitgelicht die wij als aanbieder van tractorverzekeringen tegenkomen.

Voor het aanvragen kenteken tractor heb je nodig:

  • Merk/ type/ bouwjaar van de tractor;
  • Maximale constructiesnelheid van de tractor;
  • Het voertuigidentificatienummer (VIN);
  • Brandstof.

VIN nummer

Geregeld krijgen we van onze klanten te horen dat het identificatienummer van oldtimer tractoren lastig te vinden is. Het plaatje is soms onleesbaar of ontbreekt zelfs. In dergelijke gevallen is het nodig om een nieuw nummer in te laten slaan. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met het RDW.

Grensverkeer kenteken

Heb je nu nog een grensverkeer kenteken? Dan is het nodig dat je de tractor laat registeren en keuren. Het is nu niet meer mogelijk om het GV kenteken om te laten zetten in een regulier tractor kenteken.

Let op: Zodra de tractor op je naam staat dien je meteen de verzekering te regelen:

Start premieberekening ->

Loopt je tractorverzekering via ons? Geef dan hieronder je kenteken door:

Kenteken doorgeven

Of vraag een offerte tractorverzekering aan

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik met veel plezier bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste kantoor van Friesland! Websites optimaliseren voor meer vindbaarheid? Check. De administratie bijhouden? Geen probleem. En als collega's of klanten me nodig hebben, sta ik paraat. In mijn vrije tijd speel ik graag padel.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *