Kenteken tractor

Update 21 juni 2021:

Hieronder het laatste nieuws omtrent registratie en aanvragen van kenteken van je tractor.

Bij registratie RDW moet je nu een foto uploaden van het typeplaatje, als er geen typeplaatje is kun je een foto maken van het ingeslagen VIN nummer. Het Voertuigidentificatienummer (VIN) is hetzelfde als het chassisnummer.

Heb je een aanhanger en rijdt je met de combinatie niet harder dan 25 km per uur? Dan heb je voor de aanhanger geen registratieplicht. De aanhanger moet wel een volgplaat hebben. Dit is de bekende witte kentekenplaat.

Tips voor het aanvragen van het kenteken Tractoren en landbouwvoertuigen

Op de website van de RDW kun je veel informatie vinden. We hebben enkele punten uitgelicht waar wij als verzekeraar van tractoren mee te maken hebben.

Online registreren kan tot 31-12-2021. Wacht niet te lang. Je kunt de tractor binnen een paar minuten aanmelden op de website van de RDW. Hier vind je ook informatie over het registreren en het aanvragen van een kenteken voor je tractor of landbouwvoertuig. Momenteel zijn de  de wachttijden voor het verkrijgen van een kenteken, enkele weken.

Rijd je tractor of landbouwvoertuig sneller dan 25 kilometer per uur dan krijg je een kenteken. De registratie kun je nu nog zonder keuring doen. Tractoren die vanaf volgend jaar geregistreerd worden moeten ook gekeurd worden. Naast de extra rompslomp heb je dus vanaf 2022 extra kosten voor het registreren. Landbouw en bosbouwtrekkers, die sneller rijden dan 40 km per uur moeten nu al wel APK gekeurd worden.

Voor de registratie kenteken tractor heb je de volgende gegevens nodig:

  • Merk/ type/ bouwjaar van de tractor;
  • Maximale constructiesnelheid van de tractor;
  • Het voertuigidentificatienummer (VIN);
  • Brandstof.

Wij horen geregeld van onze klanten dat bij oldtimer tractoren het identificatienummer lastig te vinden is. Of het plaatje is onleesbaar of mist zelfs. Je kunt hierover contact opnemen met het RDW.

Heb je nu nog een grensverkeer kenteken? Ook dan zal je de tractor moeten registeren (vóór 31-12-2021). Je geeft je huidige GV kenteken door en dat wordt dan het officiële kenteken. Het Grens Verkeer kenteken is vanaf dan trekker gebonden in plaats van naam gebonden. Dit kenteken is ook in het buitenland geldig.

Let op: Na registratie tractor, meteen de verzekering regelen:

Start premieberekening ->

Heb je al een verzekering voor je tractor bij ons lopen? Geef je kenteken door:

Kenteken doorgeven

Je kunt voor de tractorverzekering ook een offerte bij ons aanvragen.

Vanaf 1 januari 2025 geldt dat alle tractoren geregistreerd moet zijn. Dit geldt dan voor alle voertuigen. Met invoering van de kentekenplicht komt de plicht voor de reflecterende driehoek voor langzaam rijdende voertuigen te vervallen. Het betekent ook dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor MMBS voertuigen.

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *