Rookmelder verplicht

Rookmelders vanaf juli ’22 verplicht, heb jij er al één?

Bij nieuwbouwhuizen is een rookmelder al vanaf 2003 verplicht en nu is een rookmelder vanaf juli 2022 ook verplicht voor bestaande woningen. In de nieuwe wet staat dat op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. 78% van de mensen heeft een rookmelder thuis, geldt dit ook voor jou?

Tijdelijke actie! Gratis rookmelder bij woonpakket -> Maak afspraak 
rookmelder verplicht

Voor welke woningen geldt dit?

Huiseigenaren zijn verplicht vanaf 1 juli 2022 om op elke verdieping een werkende rookmelder te hebben. Dit geldt voor alle woningen, zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. Tevens geldt deze nieuwe wet ook voor verblijfsruimtes én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.

Waarom zou ik een rookmelder ophangen?

Een aantal rookmelders aanschaffen kost je een paar tientjes. Er moeten batterijen in en de rookmelders moeten op een goede plek worden opgehangen, dit kan soms lastig en vervelend zijn maar het is toch echt nodig om het benodigde aantal op te hangen.

Al menig keer gebleken: Rookmelders redden mensenlevens!

Wie is verantwoordelijk?

Wie is nu eigenlijk verantwoordelijk is voor het ophangen van de juiste, goedgekeurde rookmelder en het daarbij behorende onderhoud? Huiseigenaren van bestaande woningen zijn hiervoor verantwoordelijk. Huur je een woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende en goedwerkende rookmelders. Je bent als huurder wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder.

Brandschade voorkomen

Er zijn geen specifieke eisen voor bestaande woningen wat betreft doormelding van de brandmelders. In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Tegenwoordig hoeft u niet voor de standaardmelder te kiezen. De keuze is reuze. Kies eens voor een slimme melder, deze past bij uw specifieke woonsituatie. Deze melders geven niet alleen een akoestisch signaal; Bij rook of brand kun je ook gebeld worden of je kunt ervoor kiezen om een e-mailbericht te ontvangen op je laptop of tablet.

Is mijn inboedel goed verzekerd tegen brand?

We hopen dat u nooit te maken krijgt met een woningbrand. Om de kans in ieder geval kleiner te maken, is het ophangen van de rookmelder heel verstandig. Met onze opstal- en inboedelverzekering bent u altijd goed verzekerd tegen brandschade. Heeft u vragen over uw huidige opstal en/of inboedelverzekering? Of wilt u een afspraak maken om uw huidige verzekeringen door te nemen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Graag kijken we samen met u welke verzekeringen nodig zijn en of u niet te veel premie betaalt.

Over Ann de Haan

Sinds 2004 werk ik bij Veenstra & de Jong Assurantiën, het leukste assurantiekantoor van Friesland. Ik ben verantwoordelijk voor het websitebeheer, de assurantie- en financiële afdeling.

Bekijk alle berichten door Ann de Haan →

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *