Je studeert, welke verzekeringen heb je nodig?
Als je gaat studeren komt er veel op je af. Een nieuwe start, nieuwe opleiding en misschien ga je zelfs wel op kamers wonen. Naast de verplichte schoolboeken komt er meer kijken. Hoe zit het namelijk met je verzekeringen wanneer je gaat studeren? Wij zetten de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje:
Inboedelverzekering
Als je op kamers gaat wonen, dan neem je jouw belangrijkste dingen mee. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen en goederen die je in je kamer hebt. Misschien dat je twijfelt of een inboedelverzekering wel nodig is, want zoveel spullen heb je toch niet? Toch is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten, vaak heb je als student meer waardevolle spullen in bezit dan dat je zelf denkt. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld je nieuwe studieboeken, laptop en je net nieuw gekochte tv maar ook je kleding valt onder inboedel.
Bij de inboedelverzekering gaat het niet alleen om dat je verzekerd bent voor diefstal van je spullen maar ook dat als je spullen door brand- of waterschade vernield worden dat je snel de kapotte spullen kan vervangen door nieuwe.
Buitenhuisdekking
De inboedelverzekering geeft alleen een vergoeding als de schade binnen je huis of kamer plaatsvindt. Ga je op pad en laat je per ongeluk je laptop buiten je huis vallen? Dan is dat niet verzekerd op de inboedelverzekering. Voor deze schade heb je een buitenhuisverzekering nodig. Dit kan je extra meeverzekeren op de inboedelverzekering. Kijk wel goed wat je dan extra moet betalen als je deze dekking kiest.
Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVP (Aansprakelijkheid Verzekering Particulieren) genoemd biedt dekking voor schade die jij aan iemand anders of zijn/haar spullen aanricht. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de schade kan hoog oplopen, vooral als de ander gewond raakt.
Als student maak je vaak vele kilometers. Even snel op de fiets langs je vrienden of op weg naar college. Als je haast hebt, kan het eens gebeuren dat je een voetganger over het hoofd ziet. Als zo iemand dan letsel op loopt kan de gevolg schade behoorlijk oplopen. Dit kan je dus afdekken met deze aansprakelijkheidsverzekering. Ook geldt deze verzekering als je bijvoorbeeld bij een vriend thuis een vaas omstoot.
Kijk voordat je deze verzekering afsluit na of je ouders ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Vaak zijn uitwonende studerende kinderen nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Dat scheelt weer!
Zorgverzekering
Vanaf je 18e verjaardag ben je niet meer meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Dit is een belangrijke (verplichte) verzekering maar ook een dure verzekering dus zeker de moeite waard om daar goed naar te kijken. Als je niks doet, dan blijf je meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Misschien dat je ouders allerlei aanvullende dekkingen hebben die jij zelf niet nodig hebt, dat is zonde want dan betaal je veel te veel premie. Check ook of je recht hebt op zorgtoeslag. Dit kun je regelen via de website van de belastingdienst.
Reisverzekering
Naast je studentenleven ook weekendjes weg en op vakantie? Dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Ons advies is om daarbij een doorlopende reisverzekering af te sluiten, deze is over het algemeen goedkoper dan een kortlopende reisverzekering en zelfs een bezoekje aan een concert kan onder de dekking vallen.
Verplichte verzekeringen
Heb je een voertuig met een motor (ha, een motorvoertuig) dan ben je verplicht deze te verzekeren. Daarnaast zijn ook net de verplichtingen aangescherpt voor bijv. snorfietsen en elektrische steps. Naast een verzekeringsplicht heb je ook nog een helmplicht.
Nog een beetje advies
Tegenwoordig kun je veel verzekeringen online afsluiten. Dit is handig, snel en vaak goedkoper dan via een assurantieadviseur. Toch is het verstandig om 1 x in de 5 jaar alles door een adviseur te laten nakijken. Elke 5 jaar verandert je situatie ongeveer, dus van studeren naar een baan, misschien koop je een huis en een auto en wijzigt je gezinssamenstelling. Dit zijn belangrijke veranderingen waarbij ook goed naar de verzekeringen moet worden gekeken. Als student begin je vaak met een budget polis. Als er meer bezittingen komen is het verstandig om een uitgebreid pakket te kiezen waarbij alle risico’s goed in kaart zijn gebracht. Doe de verzekeringscheck.
Wil je een persoonlijk advies? Bij Veenstra & de Jong Assurantiën is dit advies gratis. Het gesprek kan bij ons op kantoor of bij je thuis of via zoom of teams. Samen kijken we dan naar welke verzekeringen jij nodig hebt en welke passen bij jouw wensen en persoonlijke situatie. Gratis en vrijblijvend. ->>
Wij helpen je graag met de beste verzekeringen. Heb je vragen of wil je meer informatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.