Oldtimer verzekering

Is de oldtimer verzekering geschikt voor mij?

Je kan niet altijd een oldtimerverzekering afsluiten voor een oldtimer. Er worden er voorwaarden gesteld aan de auto én de bestuurder. Als je auto wel als oldtimer verzekerd kan worden, scheelt dit vaak veel geld.

De meeste verzekeraars stellen als eis dat je de oldtimer alleen hobbymatig mag gebruiken. Ook is er een maximaal aantal kilometers wat je mag rijden met de oldtimer. Bij de meeste oldtimerverzekeraars ligt het maximum rond de 7500 kilometer.

Wanneer is jouw auto een oldtimer?

Omdat de premie die je betaalt voor een oldtimer verzekering lager is dan voor een gewone autoverzekering willen verzekeraars zeker weten dat de auto als hobbyauto wordt gebruikt. Er zijn wel wat verschillen qua verzekeraar maar hier zijn de punten waar op gelet wordt:

  • Je moet in het bezit zijn van een andere auto voor dagelijks gebruik
  • Een minimale leeftijd van de bestuurder van 25 of zelfs 30 jaar
  • Er mag een maximaal aantal kilometers per jaar gereden worden (tot 8.000 km)
  • Een minimale taxatiewaarde van € 4.000 bij de dekking WA + Beperkt of Volledig Casco
  • Je gebruikt de oldtimer niet voor werk, wedstrijden of verhuur
  • Bepaalde automerken zijn uitgesloten

Voor het afsluiten van een oldtimer verzekering is het slim om de specifieke eisen per verzekeraar op te vragen, zodat je goed kan kiezen welke verzekeraar het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluit.

Oldtimer of youngtimer?

Heeft jouw auto nog niet de classificering voor oldtimer, maar is dit wel bijna het geval? Dan kan je misschien een youngtimer verzekering afsluiten. De youngtimer verzekering heeft een hogere premie dan een oldtimerverzekering, maar een lagere premie dan een gewone autoverzekering.

Verschillende dekkingen oldtimerverzekeringen

Net zoals bij de gewone autoverzekering kan je bij jouw oldtimerverzekering ook drie dekkingen kiezen: WA, WA beperkt casco en allrisk. Ook is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren, denk hierbij aan schade na een ongeval (schade inzittenden) of rechtsbijstand.

Hoeveel kost een oldtimerverzekering?

Er zijn verschillende grondslagen voor de de premie van de oldtimer autoverzekering  De belangrijkste twee zijn de taxatiewaarde en de leeftijd van de oldtimer. Hoe hoger de waarde van de auto en hoe jonger de auto des te meer premie ben je kwijt. Soms heb je de keus om een extra korting aan te vragen zoals zomertijdkorting.

Wegenbelasting bij oldtimers

Soms kan je met je oldtimer in aanmerking komen voor een overgangsregeling waardoor je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Dat kan als je oldtimer voor het eerst op 1 januari 1975, of later, maar vóór 1 januari 1988, in gebruik is genomen. Met deze regeling betaal je een kwart van de normale motorrijtuigenbelasting, met een maximum van € 121,- per jaar. Maak je gebruik van een overgangsregeling, dan mag je in december, januari en februari niet met je oldtimer niet de weg op.

Taxatiewaarde bij schade aan je oldtimer

Heb je een oldtimer verzekering en heb je een uitgebreide dekking (Beperkt of Volledig) Casco? Dan wordt schade aan je oldtimer vergoed op basis van de taxatiewaarde van de auto. Iedere 3 jaar zal de auto opnieuw getaxeerd moeten worden door een erkende taxateur. Je bouwt met deze verzekering geen schadevrije jaren, (vaste premie) en dus ook geen no-claimkorting op. Na het claimen van schade verandert er dan ook niets aan de hoogte van je premie. Er kan wel een eigen risico van toepassing zijn.

Meer informatie over oldtimer verzekeringen

 

 

Home Oldtimer verzekering